DOBA PLASTOVÁ 1 - FAKTA A ČÍSLA

Na světě každý rok vznikne asi 300 milionu tun plastů. Toto množství stále narůstá – v roce 1951 jsme si vystačili s výrobou 1,7 milionů tun. Každou minutu si lidé koupí milion vod balených v plastových lahvích. Použijeme 500 miliard nových plastových tašek ročně. Za stejnou dobu CocaCola prodá 100 miliard plastových lahví svých nápojů. Plasty vydrží mnohem déle než ostatní materiál, některé až 500 let. Proto se hromadí. Zamoření plasty je podle některých ekologů hrozba srovnatelná s klimatickými změnami. Žijeme v době plastové.

MOŘE A OCEÁNY

Každoročně skončí v mořích a oceánech 8 milionů tun plastového odpadu, to je takové množství, jako kdyby tam někdo celý rok každou minutu vysypal plně naložené popelářské auto. Plasty tvoří 50-80 % veškerého odpadu v oceánech. Pokud se chování lidí nezmění, bude v roce 2050 v mořích 250 milionů tun plastového odpadu – a bude tam víc plastu než ryb. Některé asijské pláže jsou doslova přecpané plastem, který se na ně dostává z moře. U thajských břehů uhynula velryba, která měla v žaludku 80 plastových tašek nacucaných vodou a nemohla jíst. Hynou i další mořští živočichové – plasty jim zničí zažívání nebo skončí zamotaní do zbytků ztracených a vyhozených rybářských sítí, případně dalších plastových předmětů.

MIKROPLASTY

Předchozí čísla vypadají hrozivě, ale další fakta jsou možná ještě horší. Plast se totiž šíří nejen ve své původní podobě (sáčků, tašek, kelímků, kazet do tiskáren a dalších předmětů), ale i v podobě miniaturních částeček (okem neviditelných až několik milimetrů velkých). Tyto částečky jsou úmyslně vyráběné (jako součást zubních past, peelingových krémů aj.) nebo vznikají částečným rozpadem plastového odpadu. Do podoby mikroplastového odpadu se rozpadá část předmětů v moři (takže se může zdát, že plasty z moře mizí – není to tak, jen mění podobu). Mikroplasty se uvolňují z pneumatik aut jedoucích po silnicích a déšť je následně odplavuje do řek. Putují do odpadních vod z použité kosmetiky a z praček, kde se pere prádlo z umělých vláken.
A v této miniaturní podobě se dostanou úplně všude.  Jsou ve vzduchu, v půdě i ve vodě. Prostřednictvím kalu z čističek vod, který se používá jako hnojivo (ale bohužel v něm zůstává 80-90 % mikroplastu z odpadu), se dostávají částečky do půdy – o tom, co s ní udělají, se zatím příliš mnoho neví, ale to rozhodně neznamená, že jsou neškodné. V Evropě je údajně v každém litru vody asi 5 mikrovláken plastu. V ČR se výskyt plastových mikrovláken cíleně nesleduje, neboť prý neškodí. (Sama o sobě možná ne, každopádně na sebe mohou vázat další nečistoty, které se pak v těle uvolňují. A spíš se o jejich vlivu příliš mnoho neví.)

PLAST JE VŠUDE

Obklopujeme se plastem, ze spousty plastových předmětů se uvolňují miniaturní částečky plastu (oblečení, syntetické koberce, plastové věci). Jíme a pijeme plast – 73 % ryb má v těle plast. Z jejich vnitřností se dostane do svaloviny, kterou jíme. A pak tedy jíme plast. Jedlíci ryb a mořských živočichů prý sní ročně odhadem až 11.000 kousků mikroplastu. Z obyčejných plastových lahví se mohou při opakovaném použití uvolňovat škodlivé látky, takže se dají bez rizika použít jen některé druhy plastů. 

Na opuštěném Hundersonově ostrově v Tichém oceánu, který je na seznamu chráněných území UNESCO a donedávna byl považován za jeden z posledních atolů s biotopem nezasaženým lidskou činností, bylo objeveno 18 tun okem neviditelných částic plastu. Na hladině světového oceánu se nachází asi 270.000 tun plastového odpadu – v drtivé většině už jen jako fragmenty původních předmětů nebo v podobě mikroplastů. Známá je obludná „pacifická odpadková skvrna“. Plast je i na Arktidě – je ho asi tuna a kvůli klimatickým změnám se začíná uvolňovat. I taková místa už zasáhla doba plastová.

Předchozí čísla vypadají hrozně (a hrozná taky jsou). Nemá ovšem cenu před nimi zavírat oči a dělat, že neexistují. Měla by být spíš pobídkou k tomu, že je spíš minutu po dvanácté než za pět minut dvanáct, a že by se měl zajímat opravdu každý. V pokračování článku budu rozebírat možnosti, jak to udělat.

POUŽITÉ PRAMENY:
United Nations - Fakta o znečištění moří a oceánů
Ekolist.cz - 90 % veškerých plastů se do oceánu dostane jen z deseti řek Asie a Afriky
Fyzmatik.píše - Mikroplasty ve vodě
Greenpeace - Jak si vyčistit pleť a nespláchnout přitom plasty do oceánu
Plast je plast - 20 tipů jak žít bez plastů
Flowee - Proč je igelitka v mnoha ohledech ekologičtější než papírová taška
iDnes - Zemi zaplavují miliardy PET lahví ročně, recyklace selhává

 

 

 

 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/