Jak na úklid bez chemie

Drogerie, kterou používáme v domácnosti, je velkým zdrojem škodlivé chemie, která nás obklopuje. Kromě toho, že ničí životní prostředí (odpadní vody), se podepisuje i na našem zdraví (protože dýcháme výpary, často se dotýkáme povrchů ošetřených chemickými prostředky nebo s nimi přicházíme přímo do kontaktu).  Doma trávíme spoustu času, tudíž je takové působení velmi intenzivní (a prakticky neustálé). Proto je důležité, jaké prostředky si vybereme.  V tomto článku bych se chtěla zaměřit na úklidové prostředky.

PROČ JE CHEMICKÁ DROGERIE NEBEZPEČNÁ?

Hlavní důvody jsou dva:

  • Obsahuje látky, které mohou způsobovat alergické reakce nebo jinak poškozovat zdraví
  • Příliš agresivní úklidové prostředky, které vyhubí všechny bakterie v širokém okolí, „abychom byli zdraví“, mohou nakonec způsobit pravý opak – oslabení imunity

Běžná čistidla obsahují různé škodlivé látky jako např. formaldehyd, triclosan (sloučeniny chlóru), SLS – pěnidlo (o něm jsme už psali v článku o mýdlech), konzervační látky a aromata. Tyto a mnohé jiné látky, které mohou způsobit alergie, ekzémy, hormonální nerovnováhu aj., dýcháme z prachu, z koberců, zbytky ulpívají na nádobí apod.  Některé z těchto chemických látek jsou považované za neškodné, resp. se neví o jejich přímé škodlivosti, ale velmi často není prozkoumaný vliv jejich dlouhodobého působení a rovněž tak působení kumulativního – tedy mnoho chemických látek z mnoha zdrojů, které působí prakticky nepřetržitě.

Přílišná čistota, která má z našeho dosahu nemilosrdně vymýtit úplně všechno mikroorganické, nepřispívá v konečném důsledku k našemu mimořádnému zdraví, ale spíše naopak. Děti, které vyrůstají ve sterilním prostředí, si často nevytvoří potřebnou imunitu a snáze pak podléhají nemocem. Kromě toho silně dezinfikující čistidla musí být logicky agresivnější, tudíž se jejich riziko poškození zdraví zvyšuje.

CO S TÍM?

Chemie se na nás valí ze všech stran, používají ji výrobci napříč snad všemi typy produktů. Jsme tedy úplně bezmocní? Ne. Můžeme si vybrat neagresivní způsob úklidu a praní. Ten spočívá nejen ve výběru jiných čistidel, ale také ve změně pracovních postupů.

MYCÍ A ČISTICÍ PROSTŘEDKY

V prodejnách zdravé výživy, na e-shopech a čím dál častěji i v běžných drogeriích můžeme koupit ekologické úklidové prostředky. Ty mají dvě úskalí: bývají poměrně drahé, jsou o něco méně dostupné (takže není možné je koupit vždycky narychlo všude jako ty „běžné“) a nemáme jistotu, že jsou skutečně tak ekologické. Vždycky je třeba pečlivě číst jejich složení, pokud mu někdo příliš nerozumí, může se řídit tím, že si najde certifikáty výrobku – Ekologicky šetrný výrobek (pro české výrobky) a Ekoznačka EU (pro evropské výrobky). Takové výrobky by měly být skutečně spolehlivě ekologické. Více o ekologických certifikátech je na stránkách www.ekoznacka.cz

 

ZMĚNA NÁVYKŮ

Ke zlepšení nemusíme nutně hned přejít na ekologické výrobky a utratit za ně spoustu peněz. Je možné si vyrábět některá čistidla a neutratit za ně naopak skoro nic, nebo přejít na ekologické produkty zpočátku třeba částečně. Změna k lepšímu (a každá změna se počítá) bude už ve změně chování v „běžném nákupním prostředí“ – a pomůžeme zdraví i životnímu prostředí:

  • Nekupovat agresivní čisticí prostředky s chlórem, čistidla s označením „hubí bakterie“, „antibakteriální“, „baktericid“, „s aktivním chlórem“
  • Obecně používat čistidel méně, jejich množství odměřovat místo odhadování (tím se opravdu hodně ušetří)
  • Nepoužívat osvěžovače vzduchu, kostky do WC, aviváž aj., tedy věci, bez kterých se určitě obejdeme
  • Používat utěrku z mikrovlákna, tzv. „švédskou“ – ta ušetří spoustu čisticích prostředků a vydrží i několik let. Aby byla účinná, musíme si ale koupit utěrku kvalitní, z mikrovlákna 70 na 30.

RENESANCE TUHÉHO MÝDLA

Nová obliba tuhých mýdel souvisí s důrazem na zdravější život bez chemie i na ochranu životního prostředí.  Kokosovým tuhým mýdlem je možné mýt nádobí (já ho takhle myju už několik let), strouhané mýdlo (kokosové nebo olivové) se přidává do domácích úklidových prostředků i do prášků/slizů na praní. 

DOMÁCÍ ÚKLIDOVÉ PROSTŘEDKY

Receptů na domácí úklidové prostředky je na internetu velké množství, skoro všechny používají základní ingredience, které se přidávají do vody v různých poměrech:

  • Soda na praní
  • Ocet
  • Nastrouhané tuhé mýdlo
  • Esenciální olej (jen na dodání vůně)

PERIPETIE DOMÁCÍCH ČISTIDEL

Domácí čistidla jsou levná a ničemu neškodí.  Zároveň se ale nepoužívají tak snadno jako komerční, nepění tolik, nevoní a samozřejmě nejsou tak účinná, zvlášť když jsme byli zvyklí na silné chemické prostředky. Někomu určitá kombinace vůbec nevyhovuje, i když ji třeba někdo jiný doporučuje – nám se takhle vůbec neosvědčil jeden domácí čistič nádobí, protože se brzy srazil, vypadal nevábně a mýt s ním nádobí se mi opravdu moc nechtělo.  Pak jsem začala mýt nádobí mýdlem, které mám zavěšené u dřezu, a jsem spokojená. (Četla jsem jakési námitky proti mytí nádobí mýdlem, které může na nádobí ulpět  … nicméně když si představíme, že tam běžně ulpívá chemický koktejl zvaný jar, sama za sebe budu mnohem raději riskovat sníst mýdlo.)

Kvůli pohodlí by si asi nikdo ekologické prostředky nevybral. Kupované ekologické se sice používají poměrně snadno, ale jsou také trochu méně účinné, jsou daleko dražší a zpravidla se pro ně nedá „skočit“ cestou z práce. Domácí jsou snadno po ruce a šetří peněženku, ale účinnost se musí „vychytat“, zdaleka není tak silná jako u chemických, nevoní, vypadají prapodivně a zachází se s nimi složitě – aby fungovaly, musíte u toho přemýšlet, něco si třeba umýt předem vodou, něco prostě trošku víc drhnout apod., není to takové „vše se blyští v jednom okamžiku“ jako u prostředků z televizních reklam. Přesto bych se k těmhle kouzlům už nikdy nevrátila a nejsem sama – cena, kterou za taková kouzla platí naše zdraví i příroda, je příliš vysoká. A je určitě lepší oželet trochu pohodlí či nablýskaného efektu, ale zbavit se jedovatého koktejlu kolem sebe.

A JEŠTĚ NĚCO NAKONEC…

Pro tento článek jsem čerpala mimo jiné informace z následujících zdrojů:

Web o životě bez chemie - Lucie Křivinková
Ekologický institut Veronica

Pokud vás téma zajímá, určitě oba weby navštivte, protože tam najdete spoustu užitečných věcí o ekologickém životě a životě bez chemie (zdaleka nejen o úklidu). 

 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/