Jak si vybrat mýdlo

Nabídka mýdel všeho druhu na trhu je široká, začíná být problém, jak se v ní vyznat a dobře si vybrat. Připravili jsme pro vás pět tipů, čím se při výběru řídit:

1. TUHÉ NEBO TEKUTÉ?

Na konzistenci nezáleží zdaleka tolik jako na tom, z čeho je mýdlo vyrobeno. Říká se, že tuhé mýdlo obecně víc vysušuje, ale to nemusí být vůbec pravda – pokud neobsahuje neobsahuje chemické sloučeniny, které vysoušení způsobují. Přírodní mohou naopak hydratovat.

Tuhé mýdlo bývá zásaditější, což někteří lidé pokládají za výhodu, jiný naopak za nevýhodu. Pokud souhlasíte s teorií překyselení, která je původcem mnoha potíží a nemocí, pak proti kyselosti může zásadité mýdlo výrazně pomoci (podle mých osobních zkušeností to tak skutečně je, ale nikým potvrzené to nemám). Hodnota Ph (tedy alkaličnost/kyselost) nicméně nezávisí na tom, zda je mýdlo tuhé nebo tekuté, ale z jakých složek je vyrobené. Běžné sprchové gely mají ph okolo 5, protože vlastně vůbec nejsou mýdlo. Naopak jeden přírodní sprchový gel má Ph 8 – 9, tedy dosti vysoké. Tekuté nebo tuhé mýdlo si tedy vyberte jen podle toho, jaké máte raději. Mnohem víc než na konzistenci totiž záleží na tom, z jakých látek je vyrobené – čímž se dostáváme k dalšímu bodu: 

2. HLAVNĚ BEZ CHEMIE

Důležité je, aby mýdlo neobsahovalo chemické látky, které mohou nejen dráždit pokožku, ale působit i další problémy. Jsou to především sulfáty (tenzidy) – umělé látky, které mají vysokou čístící schopnost, hodně pění a jsou levné, tudíž jsou mezi výrobci velmi oblíbené. Kromě toho ale vysušují a dráždí pokožku a pravděpodobně mohou mít i další nežádoucí účinky. Ty sice nejsou přímo prokázané, ale odborníci vůbec nevylučují negativní kumulativní účinky (tedy z toho, když jsme vystavováni nějaké látce opakovaně). Nejčastějšími sulfáty jsou sodiumlaurylsulfát (na obalech značený jako SLS nebo Sodium lauryl sulfate) a laurethsulfát sodný (SLES, Sodium laureth sulfate).  V žádném mýdle by neměla být tato přidaná pěnidla ani umělé konzervanty nebo umělé parfémy.

Identifikovat všechny látky ze složení výrobku není vůbec jednoduché – jsou zpravidla psané latinským odborným názvoslovím a laik se v nich asi skoro vůbec vyznat nemůže. Musíme se řídit vlastní úvahou a „selským rozumem“ – pokud je nějaký kosmetický výrobek složen z mnoha komponentů podivných názvů, pravděpodobně přírodní složení mít nebude.

Např. jedno známé mýdlo, které výrobce prezentuje jako hydratační, velmi šetrné, má následující složení: sodium cocoyl isethionate, stearic acid, sodium tallowate, water sodium isethionate, coconut acid, sodium stearate, sodium dodecylbenzonesulfonate, sodium chloride, titanium dioxide , trisodium EDTA, trisodium etidronate, BHT. Prozradím vám o tomto strašidelném složení snad jen tolik, že jedinou přírodní součástí v něm je hovězí lůj.

Přírodní mýdlo by mělo obsahovat zmýdelněné oleje, případně pár přísad (esenciální oleje, regenerační látky, přírodní extrakty apod.). Žádná chemie do něj nepatří. 

3. JAKÉ SLOŽKY?

Přísady bychom si měli vybírat podle toho, k čemu mýdlo potřebujeme, nejen podle toho, jaká barva se nám líbí. Tak např. arganový olej působí proti stárnutí pokožky, tee trea a konopný extrakt na problematickou pokožku, přidané ovesné vločky nebo kávový extrakt mají peelingový efekt, bambucké máslo hydratuje suchou pokožku aj. Přidané esenciální oleje mohou působit blahodárně svými účinky i jako aromaterapie, ale mohou i dráždit, a proto, chcete-li „sázku na jistotu“, dávejte přednost neparfémovaným mýdlům. Čimž se dostáváme k dalšímu bodu, a to

4. ČÍM MÉNĚ TÍM LÉPE

Mýdlo by se mělo skládat jen z mála složek (oleje plus 1 –2 přísady), protože každá další může vyvolat nežádoucí reakci sama o sobě nebo v kombinaci s ostatními. Na problematickou či podrážděnou pleť je často nejspolehlivější vynechat všechny kosmetické „zaručené tipy“ a vrátit se k mýdlu ze zmýdelněných tuků a glycerinu. 

5. BEZ PALMOVÉHO OLEJE

A poslední tip – mýdlo by nemělo obsahovat palmový olej. Někteří výrobci tvrdí, že bez něj vyrobit mýdlo vůbec nejde, protože je nenahraditelný. Ano, má mnoho dobrých vlastností, pro které je v kosmetice oblíben, ale nahraditelný je a jeho získávání má natolik zničující dopad na celou planetu, místní obyvatele i zvířata, že bychom se mu měli rozhodně vyhýbat. Na trhu s mýdly se již dají najít výrobci, kteří palmový olej programově vynechávají.

 



 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/