Jitka Závodná: Osudy válkou změněné

Války mění nejen běh dějin a uspořádání států, ale promítají se i do osudů obyčejných „malých“ lidí. Berou jim jistoty, bezpečí, materiální zázemí, ale i životy – vlastní nebo jejich blízkých. Knihy povídek OSUDY VÁLKOU ZMĚNĚNÉ se zaměřují právě na tyto příběhy, konkrétně na to, jak se do života obyčejných lidí promítla druhá světová válka.

Tématem povídek jsou skutečné lidské příběhy, které autorka knih, současná česká spisovatelka Jitka Závodná, slyšela vyprávět od pamětníků a změnila jen jména a konkrétní okolnosti tak, aby zachovala anonymitu vypravěčů a jejich rodin. Ve druhém díle je ještě několik povídek, které jsou jen inspirované osudy lidí, s nimiž se autorka setkala jen zprostředkovaně a zpracovala do podoby poutavých povídek. Všechny se ale týkají druhé světové války.

Postavy z povídek neprožívají příběhy, které samy o sobě hýbaly dějinami. Jsou to individuální lidské příběhy, jež ale nejsou kvůli tomu méně silné nebo autentické. Vesměs se odehrávají v současnosti a do období války se vracejí pouze ve vzpomínkách – jejich hrdinky (postavami jsou převážně ženy) se vracejí do míst, kde ony samy a jejich blízcí válku prožívali, aby si mohli uzavřít některá bolavá místa z minulosti nebo jen poznat něco, o čem nevěděly, někomu o minulosti vyprávějí, něco jim válečné události připomene.

Dnes už vím, že nejeden příběh se ukrývá za jiným, zdánlivě obyčejným a všedním. … Vynoří se polehoučku, znenadání a nesměle na mě zamávají. … A tak se den co den vydávám objevovat tyto tajuplné svědky dávné minulosti. Co lidský příběh, to jedinečný originál, který by bylo škoda opomenout, píše autorka v předmluvě k prvnímu dílu.

Válka se promítala do osudů mnoha lidí, kteří v dané době žili. A to, že sami dějiny netvořili, neznamená, že se dějiny naopak nepletly do životů jim samým. O některých stránkách války se příliš často nemluví, protože se nehodí do obrazů hrdinských bojovníků, do ideologických výkladů dějin. A právě těchto odvrácených stran si Jitka Závodná ve svých povídkách často všímá – tragédie odsunu sudetských Němců nebo krutosti vojáků Rudé armády, kteří nebyli jen osvoboditeli, ale také znásilňovali ženy. Přestože válka ničí životy a ubližuje lidem, povídky nevyznívají beznadějně a zahořkle, ale naopak vyzdvihují sílu lidské odvahy, lásky i hojivou moc času a smíření.

OSUDY VÁLKOU ZMĚNĚNÉ jsou dva díly povídkových knih, které byly letos vydány v podobě e-booků. První knihu tvoří dvanáct, druhou třináct kratších povídek. Přes náročnost tématu, jímž se zabývají, jsou velice čtivé a může je bez problémů pochopit i čtenář, který o druhé světové válce téměř nic neví. Doporučila bych je čtenářům se zájmem o historii, především o tu „všední", o níž se nepíše v životopisech panovníků a oslavných básních, ale i se zájmem o psychologické povídky.

Autorka povídek, Jitka Závodná, studovala výtvarnou školu a vždycky ji lákalo psaní. OSUDY VÁLKOU ZMĚNĚNÉ jsou její první vydanou knihou. V letošním roce kromě těchto dvou e-knih vydala i knihu tištěnou – ZAHRADA MÉHO ŽIVOTA, v níž rovněž vrací do doby druhé světové války.

OSUDY VÁLKOU ZMĚNĚNÉ – 1. Díl – 12 příběhů ovlivněných druhou světovou válkou, 2. Díl – 13 příběhů ovlivněných druhou světovou válkou. Oba díly vydalo nakladatelství KKnihy v roce 2018. K dostání jen v elektronické podobě.

 

 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/