Léto, slunce, opalování 2

Léto už se překulilo přes polovinu, ale sluníčko ještě pořád svítí, a tak je opalování zatím ještě aktuální téma. O opalování pojednává i předchozí článek, ale je ještě několik témat, na která jsem se v něm nedostala, a tak to napravuji v tomto.

1.       JAK PEČOVAT O POKOŽKU PO OPALOVÁNÍ?

Slunce našemu zdraví i kůži prospívá, ale zároveň i pokožku namáhá – vysušuje ji a při nesprávné péči může urychlovat její stárnutí.

Po každém pobytu na slunci bychom se měli určitě osprchovat a umýt nějakým nezatěžujícím mýdlem nebo sprchovým gelem. Pak bychom měli zmírnit vysoušení pokožky tím, že ji namažeme – kvalitním kokosovým olejem, bambuckým nebo kakaovým máslem. Kakaové máslo je k tomuto účelu zvlášť vhodné, protože je hutné a výživné. Výborné na ošetřování pokožky po opalování jsou různé rostlinné oleje, které ji zklidňují a zároveň i vyživují. Vhodný je např. měsíčkový, rakytníkový nebo mandlový olej. Nejlepší je skladovat přípravky na péči po opalování v lednici, aby byly chladné. 

2.       A CO KDYŽ SE UŽ SPÁLÍME?

Samozřejmě nejlepší je prevence – chránit se před sluncem v poledne, slunit se jen přiměřeně a používat dostatečné množství opalovacího krému. Nicméně – a to známe asi všichni – vždycky se prostě nezadaří a stane se, že se spálíme.

V takové situaci je asi nejdůležitější hodně pít, zchladit se co nejvíce vlažnou či studenou vodou a dbát na to, abychom se dále nepřehřívali a nezhoršovali si příznaky. Můžeme zachránit alespoň to, že nedostaneme úžeh. „Babská rada“ doporučuje přikládat na zarudlá místa jogurt nebo kefír. Přinejmenším to uleví od nepříjemného pálení. Pomáhají i gely z aloe vera, které přirozeně chladí a spálení zmírňují. Můžeme použít i měsíčkový nebo levandulový olej. Oba působí antibakteriálně, mírní podráždění a zarudnutí pokožky.

3.       JAK SI OPÁLENÍ CO NEJDÉLE UDRŽET?

S končícím létem nás čím dál víc zajímá, jak si bronzovou kůži co nejdéle udržet. Opálení samozřejmě s mizejícími slunečními paprsky postupně bledne a zabránit se tomu nedá, nicméně se udrží daleko déle na pokožce, která není vysušená a neloupe se. Nejrychleji se sloupe hnědá barva získaná rychle, tedy je nejlepší (a nejzdravější) získávat bronz postupným opalováním. Pokožku bychom si měli mazat, opět nejlépe rostlinnými oleji. Pomoci může i výživa – dostatečný přísun antioxidantů a betakarotenu (zelený ječmen, chlorela, spirulina, borůvky, góji apod.), ty pomáhají udržovat zdravou kůži zevnitř.

Ke zvýraznění a prohloubení opalování pomáhá ořechový olej. Podle mých zkušeností i s jeho udržením – něco může být samozřejmě jen hnědá barva z ořechů, ale olej pokožce ničím neškodí, ba naopak prospívá, je to tedy přinejmenším mnohem zdravější způsob než udržovat hnědou kůži v soláriu (což je při současném opalování na slunci pro zdraví vysloveně nebezpečné) nebo pomocí chemických samoopalovacích přípravků (ani jeden z těchto způsobů bych nikomu nedoporučila). Ořechový olej je jednoduché vyrobit - nasbíráte ještě zelené ořechy a naložíte je do olivového oleje asi na tři týdny, pak scedíte. Musíte pouze dávat pozor, aby byly všechny ořechy ponořené do oleje (jinak by mohly zplesnivět). 

4.       JAK PEČOVAT O VLASY V LÉTĚ?

Vlasům obecně letní období příliš neprospívá, především jim škodí slunce, vysoké teploty, sůl v mořské vodě a chlor v bazénech. Nachytají na sebe také více nečistot než v jiné roční době, protože býváme více venku.  

Nejlepší ochrana je vlasy zakrývat šátkem nebo kloboukem, především v době nejintenzivnějšího slunečního záření (cca 11 – 16 hodin). Dlouhé vlasy trpí nejméně svázané do culíku nebo do copu, protože tak se k nim vnější vlivy dostanou co nejméně. Když přijdou vlasy do kontaktu s vodou, měli bychom si je osprchovat (stačí bez šamponu nebo použít takový, který vlasy co nejméně zatěžuje). V letním období není příliš vhodné vlasy barvit chemickými barvami, které jednak voda a slunce ničí (takže beztak nevypadají dobře) a které přispívají k narušení vlasů.

Vysušeným vlasům v létě prospívají olejové zábaly – opět k tomu poslouží „univerzální“ rostlinné oleje: nahřátý olej naneseme na vlasy a ponecháme asi půl hodiny, pak spláchneme a umyjeme šamponem. Doporučuje se arganový nebo makadamiový olej, ale službu udělá i mnohem levnější kvalitní olivový. 

Další informace o péči o vlasy přírodními prostředky jsou v článku Vlasová alchymie

5.       MUSÍ SE OPALOVACÍM KRÉMEM MAZAT JEN LIDÉ?

Zvířata se srstí se pochopitelně žádným krémem nemažou. Existují ale zvířata, která srst nemají nebo jsou na některých částech těla lysá, a tudíž i náchylná ke spálení. Ta potom musejí jejich majitelé mazat krémem stejně jako sebe. Týká se to především bezsrstých psů a koček (peruánský naháč, čínský chocholatý pes, americký bezsrstý teriér, kočka sphynx), ale i některých dalších plemen, např. bulteriérů, kteří mají ke spálení náchylný dlouhý čenich porostlý jen řídkou jemnou srstí.  Psi a kočky  často špatně snášejí běžné opalovací krémy, protože jim vadí jejich parfemování. Proto jsou pro ně mnohem vhodnější krémy bez parfemace, jejichž aplikaci snášejí mnohem lépe.

Líbil se vám článek? Pak jej můžete sdílet na facebooku, uděláte mi tím radost. Rovněž mě potěšíte, když mi napíšete nějaký další osvědčený způsob, jak si udržet hnědou barvu, zmírnit následky spálení nebo jak pečovat o pokožku a vlasy v létě. 

 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/