Mýdlo jako cesta k minimalismu

Minimalismus je sympatický životní směr, který si získává stále víc lidí. Vlastnit méně věcí, ale kvalitnějších. Soustředit se spíš na vztahy, přítomnost a důležité věci než honbu za nejnovějšími modely a hromadění věcí buď do zásoby nebo „ještě by se mohlo hodit“. Uvolnit prostor kolem sebe, v němž pak může proudit energie a čerstvý vítr. Kromě uvolnění prostoru může mít minimalismus další souvislosti – třeba méně zatěžovat životní prostředí  (když máme méně věcí, které úplně spotřebujeme a jsou to věci  ekologicky šetrné).
Mýdlo je dobrý začátek k minimalismu v kosmetice.
Proč? 

1. POUŽÍVAT MÝDLO ZNAMENÁ VLASTNIT MÉNĚ KOSMETICKÝCH PRODUKTŮ

Kvalitní mýdlo může nahradit:

  • Sprchový gel;
  • tekuté mýdlo;
  • čistící pěnu / gel na obličej;
  • šampon;
  • pro někoho pěnu na holení;
  • ... a kromě kosmetiky ještě jar na nádobí
  • a mýdlo na ruční praní. 

Pochopitelně máme na mysli přírodní mýdlo ze zmýdelněných olejů, nikoli jeho levnou chemickou náhražku prodávanou v supermarketech.
Není to tak dokonalý minimalismus, že by tyhle všechny věci nahradilo jedno jediné mýdlo. Tuhý šampon je samostatně, mýdlo na praní a nádobí rovněž. Někomu ani nevyhovuje mít jedno jediné mýdlo a má jich doma víc různých druhů. Na druhou stranu je to i tak pořád únosné množství,  když si představíme plné regály nejrůznějších flaštiček, tubiček a kelímků na všechny možné účely.
Každé zjednodušení používané kosmetiky oceníme na cestách. Jednak si toho musíme méně sbalit, jednak mýdlo se na rozdíl od různých tekutých přípravků nevylije do kufru. V letadle ho nepočítají k tekutinám.  

2. MÝDLO ZNAMENÁ MENŠÍ MNOŽSTVÍ LÁTEK, KTERÉ JSOU KVALITNÍ, MÍSTO LACINÉ CHEMIE

Třebaže kosmetické firmy nám vnucují, že potřebujeme k péči o pleť dlouhý seznam  nejrůznějších látek, který je napěchovaný v jejich výrobcích, ve skutečnosti často méně je více a leckterý kosmetický problém vyřeší návrat ke klasickému mýdlu ze zmýdelněných olejů namísto speciálních přípravků, které  mohou naopak dráždit. K výživným a regeneračním složkám z reklamy přibalí výrobci komerční kosmetiky i nálož chemie v podobě parfémů, konzervantů, umělých pěnidel. Tyto složky mohou dráždit samy o sobě, kromě toho při působení dohromady vytvářejí tzv. „koktejlový efekt“, o němž zpravidla nikdo nic neví a který způsobuje to, že v kombinacích látek se násobí škodlivé účinky nebo škodí i látky, které jednotlivě žádné negativní účinky nemají. Ve složení mýdla se můžeme poměrně snadno vyznat pokud víme, co do něj patří a co ne, a můžeme mít pod kontrolou látky, které si na sebe dáváme – buď si vybereme na trhu mýdlo, které nám vyhovuje, nebo si je můžeme sami vyrobit. (Pozor ale na připravené tzv. „mýdlové hmoty“ – výroba z nich je snazší než ze surovin, ale takové hmoty bývají plné chemie). 

3. S MÝDLEM UTRATÍME MÉNĚ PENĚZ

Při používání tuhého mýdla ušetříme i peněženku – jednak proto, že mýdel nepotřebujeme tolik jako specializovaných přípravků, jednak proto, že jsou levnější.

4. POUŽÍVÁNÍ KVALITNÍHO MÝDLA SNIŽUJE ZAMOŘOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD

Látky z kvalitního přírodního mýdla se rozloží a nekontaminují odpadní vodu žádnými jedy. Pokud myjeme mýdlem i nádobí a pereme část prádla, ušetříme životní prostředí ještě většího množství jedů. Obaly mýdel mají menší objem než plastové lahvičky nebo jsou úplně ekologické (papírové apod.). Problematický v přírodním mýdle může být palmový olej, který se dá ale ve složení určit, abychom se mu případně mohli vyhnout.  

5. POUŽÍVÁNÍ PŘÍRODNÍHO MÝDLA ZJEDNODUŠUJE ŽIVOT I V DALŠÍCH OBLASTECH

Pokud používáme mýdlo, zpravidla se lépe vyznáme v tom, co obsahuje (jeho složení je jednoduché a pochopitelné). Nemusíme tedy studovat se slovníkem dlouhé latinské seznamy připomínající alchymistickou rukověť a přemýšlet, jaká látka je naší pleti prospěšná a jaká naopak škodlivá a jaké látky ze seznamu zatěžují životní prostředí. Sama za sebe mohu říci, že mi docela ulehčuje život, když musím studovat méně těchto seznamů. 

Používáním mýdla samozřejmě nevyřešíme všechny oblasti života, které by potřebovaly zjednodušit, případně ozdravět (dokonce ani celou oblast kosmetiky), nicméně je to dobrý začátek, jeden z „kamínků“, který už sám o sobě funguje a po kterém se dají časem přidávat oblasti další. 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/