Jak na opalování

Sluneční paprsky přinášejí pro naše zdraví řadu pozitivních účinků (tvorba vitaminu D, působí jako antidepresivum, stimulují tkáně a jejich metabolismus), ale i určitá rizika (spálená kůže, riziko onemocnění rakovinou kůže), proto musíme volit kompromis mezi pobytem na slunci a ochranou před jeho zářením. 
Můžeme si vybrat mezi následujícími ochrannými prostředky:

  • opalovací krémy s chemickým filtrem;

  • opalovací krémy s minerálním filtrem;

  • rostlinnými oleji.

  

OPALOVACÍ KRÉMY S CHEMICKÝMI FILTRY 

Běžné opalovací krémy, které koupíme v obchodě, jsou založené na chemických f iltrech. Ty fungují na principu přeměny UV záření na teplo. Aby mohly přeměnu provést, musí se vstřebat do kůže a tam působit. Přestože nás výrobci a farmaceutický průmysl ujišťují, že jsou zcela neškodné, existuje u nich přinejmenším riziko alergických reakcí, hormonálních poruch či poškozování buněk. Vlastně úplně přesně nevíme, co vstřebané chemikálie v těle dělají. Kromě těchto chemických filtrů obsahují běžné krémy umělé konzervanty, aby dlouho vydržely, umělé vůně, případně barviva, aby byly tak pěkně růžovoučké a krásně voněly, velmi často jsou plné hliníku a ropných derivátů.  Žádná z těchto látek není zrovna zdraví prospěšná, a proto je namístě přinejmenším opatrnost.

Běžné opalovací krémy rovněž poškozují mořské korály, protože aktivují virus, který způsobuje vybělení korálů a jejich následný úhyn. Podle National Geographic se ročně smyje v mořích z plavců asi 4000 – 6000 tun opalovacího krému, což je dost strašidelné číslo – navíc k aktivaci viru údajně stačí i minimální množství krému (a pak už virus epidemii šíří sám). 

   

OPALOVACÍ KRÉM S MINERÁLNÍMI FILTRY

Minerální filtry (oxid zinečnatý a oxid titaničitý) působí na povrchu kůže, kde vytvoří jemný film, který mechanicky odráží sluneční záření. Nevstřebávají se, působí hned po aplikaci (na rozdíl od chemických, kterým to trvá asi půl hodiny). Jsou voděodolné. Pokud si vyberete krém, který neobsahuje další chemické látky (konzervanty, umělé vůně, barviva, ropné deriváty), je zdravotně nezávadný a nevyvolává ani žádné nežádoucí účinky v životním prostředí. Zpravidla nevyvolává alergické reakce. Jeho nevýhodou je pouze horší roztírání a bílý film, který na kůži zůstává po aplikaci (je to ovšem logický důsledek toho, že filtr zůstává na povrchu a nevstřebává se). 

Minerální filtry začali do svých krémů přidávat i výrobci běžných krémů, protože na rozdíl od chemických filtrů účinně pohlcuje UVA i UVB záření. Zde se ovšem může skrývat další riziko – aby na kůži nezůstával zmiňovaný bílý film, vyrábějí se některé komerční krémy tzv. nanotechnologií, což znamená, že částečky filtrů jsou zmenšeny na tak malou velikost (10-9 m), že pronikají kůží. To sice způsobí, že krém se krásně roztírá a vůbec nebarví, ale také to, že mikročástice opět pronikají do těla. Vzhledem k tomu, že titan patří mezi těžké kovy, zůstávají pak tyto částečky v játrech a nevylučují se. Proto je rovněž lepší se jim vyhnout. (V krémech s minerálními filtry bez nanočástic titan nijak neškodí, protože zůstává na povrchu.) Výrobci ovšem musí použití nanotechnologie povinně značit, takže se je dozvíme ze složení výrobku. 

    

ROSTLINNÉ OLEJE

Rostlinné oleje jsou hodnocené jako ochranný prostředek proti slunečnímu záření dost rozporuplně. Zatímco jedna skupina lidí si je nemůže vynachválit, protože jsou přírodní a pokožce nejenže neškodí, ale naopak ji ještě hydratují a vyživují, jiná skupina tvrdí, že vůbec nefungují a jejich ochrana před slunečním zářením je jen pověra. Rostlinné oleje fungují na jiném principu než opalovací krémy – skutečně neobsahují žádný změřitelný ochranný faktor a jen zesilují přirozené schopnosti kůže zvládat sluneční záření bez negativních účinků. Působení rostlinných olejů je tudíž čistě individuální (závisí na fototypu a reakci na slunce) a může ještě průběžně kolísat podle stupně opálení, aktuálního zdravotního stavu apod. Obecně by se tedy daly doporučit spíše jako doplňkový ochranný prostředek. Naopak velmi vhodné pro každého jsou k regeneraci pokožky po opalování. 

   

STAČÍ TEDY VYBRAT SI OCHRANNÝ PROSTŘEDEK A NAMAZAT SE?

Bohužel nestačí vybrat krém, který nám vyhovuje, pro jistotu s vysokým faktorem, ráno se namazat, vyložit se na slunce a mít celý den „vystaráno“. Neexistuje žádný krém, který ochrání na 100 % před spálením. Věta „váš krém vás ochrání před rakovinou kůže“, kterou často používaly reklamy na opalovací prostředky, možná ve skutečnosti způsobila nárůst nemocných, protože se přestali starat o své bezpečné opálení sami a spolehli se pouze na krém. Při pobytu na slunci a přiměřené ochraně musíme vycházet především ze znalosti vlastního těla a ze zdravého rozumu.

   

JAK SE NESPÁLIT?

  • Každý snáší sluneční záření jinak. Musíme „poslouchat“ sami sebe a nesetrvávat na slunci zbytečně dlouho, především přes poledne, na přímém slunci. 
  • Důležitý je individuální fototyp. Podle fototypu a konkrétních okolností volíme sílu ochranného faktoru. (Některé prameny uvádějí, že vyšší faktory jsou spíš reklamní tah, protože již krém s faktorem 20 odfiltruje většinu slunečního záření. Já s tímto tvrzením nesouhlasím – nesnáším slunce příliš dobře a s ochranným faktorem 20 bych u moře přežila asi jeden den a večer byla rudá jako rak.)
  • Za malé děti musí myslet rodiče a hlídat, aby se nespálily, byly chráněné i stínem, kloboučky apod. Větší počet pigmentových znamének představuje zvýšené riziko rakoviny, tato znaménka vznikají především v raném dětství z dlouhých pobytů na přímém slunci.
  • Schopnost dobře snášet sluneční záření se dá ovlivnit i výživou – dostatečným přísunem antioxidantů, barevného ovoce, zelených potravin. Podpůrně působí mrkev, rajčata, borůvky, goji, zelený ječmen, chlorella, spirulina. Naopak některé léky (ibalgin) či další látky mohou zvýšit citlivost vůči slunečním paprskům a vyvolat alergickou reakci (vyrážku). 
  • Opalovacího krému musíme nanést dostatečnou vrstvu, přibližně jednou za dvě hodiny se přemazávat. 
  • Voda před  spálením nechrání, UVA paprsky pronikají i přes mraky a přes sklo. 
  • Způsoby ochrany před slunečním zářením  je nejlepší kombinovat a vybírat podle aktuální situace: k moři na začátku léta nebo v zimě krém se silným ochranným faktorem, na konci léta možná už stačí rostlinný olej. Na „otužilé“ ruce a nohy slabší, na břicho silnější ochranný prostředek. Krémy na opalování kombinovat s pobytem ve stínu, zakrytím oblečením, šátkem či kloboukem (hlavně u dětí). Nesmíme zapomenout na pitný režim.
  • Zajímat se o složení opalovacích krémů, kterým mažeme sebe a své blízké. Opalovací krém může být zdrojem alergií a přispívat k „chemickému koktejlu“, kterým člověk v naší civilizaci soustavně poškozuje své zdraví i přírodu kolem sebe. Ať máte krásné léto, načerpáte energii a zdraví ze slunce a nespálíte se. A kdybyste si chtěli přečíst ještě něco o opalování, můžete pokračovat v tomto článku.

   

 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/