Vlasová alchymie

Na trhu je tolik úžasných báječných šamponů, po nichž jsou vlasy lesklé, hebké a poddajné, jejich aplikace navíc trvá jen pár minut, takže člověk prostě neví, který si vzít dříve.  Bohužel jsou plné chemie, takže s nimi opět dostáváme další várku chemikálií „doby jedové“ a navíc se mohou podílet na některých problémech s vlasy, jako jsou lupy, vyrážky či padání vlasů.

BĚŽNÉ ŠAMPONY

  

Běžné šampony obsahují sulfáty (o těch jsem psala už v článku o výběru m ýdla), které bohatě pění, ale také vysušují, dráždí a mohou způsobit vyrážky. Lesklý a zářivý vzhled hřívy té slečny na obalu od šamponu mají na svědomí silikony, po nichž se vlasy kromě krásného povrchu i snadno rozčesávají. Problém je v tom, že nejsou rozpustné ve vodě, takže postupně obalují vlas, který tím stále více těžkne a nakonec se láme a ztrácí pevnost. Podle některých názorů běžné šampony drasticky odmašťují, čemuž se vlasy brání zvýšenou tvorbou mazu, pak si je musíme mýt denně nebo aspoň neúměrně často. Krásnou vůni skvělého šamponu působí chemické parfémy, které mohou také dráždit, a jeho několikaletou dobu použitelnosti obstarávají parabeny, umělé konzervanty, jež mohou narušovat hormonální rovnováhu v těle. To není příliš vábná vyhlídka. 

Čím si tedy máme vlasy mýt, případně zlepšovat jejich vlastnosti? (Běžné kondicionéry jsou na tom z hlediska chemického složení úplně stejně)

BEZ CHEMIE

Naštěstí je možné se chemickým šamponům vyhnout. Máme možnost si koupit třeba přírodní tekuté šampony, šampuky, šamponová mýdla, arjuvédské práškové šampony, nebo se inspirovat směrem NO POO a mýt si vlasy např. žitnou moukou, mýdlovými ořechy, jedlou sodou aj. Nahrazením chemických šamponů přírodními prostředky docílíme zlepšení stavu svých vlasůeliminujeme část chemických látek, které na nás útočí téměř odevšad, přispějeme k lepšímu stavu odpadních vod (do nichž se stále valí obrovské množství chemických zbytků) a často i přilepšíme své peněžence. 

Je to tedy ideální řešení. Nebo má nějaká "ale"?

VLASOVÁ ALCHYMIE

Problém je v tom, že přírodní prostředky může každý snášet jinak, každý si musí zjistit, který typ vlasové péče mu vyhovuje (a nedá se předem stanovit, co to bude), může jich vyzkoušet třeba několik a teprve pak najít ten pravý. Po dobu zvykání na nové mytí se může stav vlasů přechodně i výrazně zhoršit – jsou zvýšeně mastné, nebo naopak vysušené, cuchají se, nedrží tvar. Tento stav může trvat od několika dnů až po dva měsíce. Přírodní prostředky zpravidla nejsou tak příjemné a pohodlnéna používání, na rozdíl od „wash and go“ se musí nechávat déle působit, některé se hůře vymývají, daleko méně pění. Některé vyžadují určité další ošetření, třeba kyselé oplachy.

Jaké výhody a nevýhody tedy jednotlivé typy mají?

NO POO

Základem této metody je mytí vlasů bez šamponu (používá se žitná mouka, mýdlové ořechy, jedlá soda a kyselé oplachy, žloutek a med aj.), nejradikálnější jen vodu nebo dokonce vůbec žádné mytí (vlasy jen pročesávají kartáčem z kančích štětin). Pokud někomu vyhovuje a přežije dobu se strašlivě mastnými vlasy, většinou si nemůže vynachválit ozdravění vlasů, rovněž prý stačí mýt vlasy za daleko delší dobu, aniž by byly mastné. Použité prostředky jsou zaručeně zcela nezávadné a jsou velice levné. Nevýhoda: určitě nevyhovuje každému, mytí je pracné, některé přírodní prostředky se déle a hůře z vlasů vymývají. Pokud Vás no poo zaujao a chcete o něm zjistit více, na internetu i facebooku
(různé skupiny) je na toto téma spousta informací. 

PŘÍRODNÍ ŠAMPONY, ŠAMPUKY

V obchodech s přírodní kosmetikou jsou na výběr různé tekuté šampony s přírodním složením a tzv. šampuky (vzhledem podobné mýdlům, ale vyráběné na jiném základě). Bývají velmi dobře snášenysnadno se používají a hodně pění, ale musíte si dávat pozor na složení, protože mohou být i kompromisem mezi chemickým a přírodním prostředkem a obsahovat chemické látky. Některé bohužel i v dost velkém množství.  Nenechte se tedy zmást „marketingovým“ povídáním o působení přírody, síly bylin apod. a podívejte se na přesné složení, jestli kromě oněch přírodních zázraků neobsahuje takový šampo nebo šampuk i spoustu chemie.  Arjuvédské práškové šampony mají zaručeně nezávadné složení, mnoho lidí si je chválí a pak jsou pro ně jistě dobrou volbou. Nevýhodou je jejich méně pohodlná aplikace (musí se rozmíchat na kašičku, která se vetře do vlasů a nechává se působit) a o dost vyšší cena. Rovněž také nemusí vyhovovat každému.

ŠAMPONOVÁ MÝDLA

Šamponovým mýdlům se někdy říká také tuhý šampon. Toto označení ovšem není správné, protože to není šampon, ale mýdlo, které je obohaceno oleji a bylinkami, prospěšnými pro růst a vlastnosti vlasů. Jeho složení je zaručeně „bezpečné“, tj. neobsahuje žádnou chemii, ale někomu nemusí vůbec vyhovovat, protože mýdlo je zásadité.  Podle některých názorů není mýdlo na vlasy vhodné, zvláště v kombinaci s tvrdou vodou. Nepoužívá se zdaleka tak snadno jako šampon, nepění tolik, vlasy si na ně často musejí nejdříve zvyknout, po použití je třeba udělat kyselý oplach na vyrovnání zásadistosti. Kyselý oplach: Asi 2-4 lžíce citronové šťávy nebo octa – nejlépe jablečného – přidejte do většího hrnku s teplou vodou a nalijte na umyté vlasy. Nechte na vlasech, neoplachujte. Pokud máte strach ze zápachu vlasů po octu, všichni ubezpečují (a já z vlastní zkušenosti potvrzuji), že za několik minut zmizí. Viděla jsem šamponová mýdla, do nichž byl přidaný esenciální olej – mýdlo pak krásně voní, ale olej může způsobit podráždění a alergickou reakci. Sama bych takové mýdlo na vlasy nepoužívala.

DALŠÍ PÉČE O VLASY

Vzhled a kvalitu vlasů můžeme ovlivnit i dalšími prostředky – vhodným kartáčem(doporučovaný je kartáč z kančích štětin nebo alespoň dřevěný hřeben či kartáč), bylinkovými a olejovými zábaly a vlasovými maskami, které zcela nahradí chemické přípravky (z bylin např. lopuch, kopřiva, měsíček, heřmánek), vhodnými návyky (pravidelné mytí hřebenů, vlasy co nejméně fénovat, ale nechat volně uschnout, nečesat je mokré) či odstraněním co největšího množství chemických jedů z výživy i našeho okolí, v neposlední řadě např. vynecháním chemických barev a jejich případným nahrazením přírodní henou.

Přírodní vlasové prostředky se nepoužívají tak jednoduše jako chemické, většinou si na ně musíme zvykat a přežít období, kdy se vlasy přechodně zhorší, navíc se nedá předem odhadnout, který typ bude komu vyhovovat a musí se tedy experimentovat. Pokud si „svůj“ prostředek najdete, budete mít zdravé, husté a krásné vlasy bez problémů, omezíte část přijímané chemie a pomůžete životnímu prostředí. 

Pokud se Vám článek líbil a chtěli byste k němu něco napsat, pište prosím do FB diskuse (zde) nebo do diskusního fóra KOMENTÁŘE K ČLÁNKŮM na titulní straně blogu.

Uděláte mi radost, když oceníte článek tlačítkem LIKE :-)

ODKAZY

Korektury textů: https://dobretexty.cz/
 

Kreslené pohádky pro předškoláčky: https://punove.webnode.cz

Stránky o zdraví a psychice: https://www.jdukezdravi.cz/